
Wskazówki
90 minut
24 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 96 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Drożdże, świeże – 1/4 kostki (25 g)
- Cukier – 1 szczypta
- Woda, letnia – 5 łyżek (30 g)
- Mąka pszenna – 3 i 1/2 szklanki (450 g)
- Sól – 1 łyżeczka (6 g)
- Oliwa – 3 łyżki (30 g)
- Woda, letnia – 3/4 szklanki (200 g)
- Kapusta z pieczarkami – ~1100 g
Przygotowanie
- Drożdże przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę cukru oraz 30g wody. Wymieszaj i dodaj do mąki. Dodaj oliwę lub olej, sól i 200g wody. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do nienagrzanego piekarnika).
- Po tym czasie ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i powycinaj krążki.
- Na każdym krążku wyłóż farsz, zlep dokładnie i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posmaruj rozbitym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w 190C przez ok 20-22 min.
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami świetnie sprawdzą się jako jedno z dań wigilijnych. Możesz je też przygotować jako danie imprezowe. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.





