Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami

Oceń
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami

Wskazówki

90 minut
24 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 96 kcal \ B-3 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Drożdże, świeże – 1/4 kostki (25 g)
  • Cukier – 1 szczypta
  • Woda, letnia – 5 łyżek (30 g)
  • Mąka pszenna – 3 i 1/2 szklanki (450 g)
  • Sól – 1 łyżeczka (6 g)
  • Oliwa – 3 łyżki (30 g)
  • Woda, letnia – 3/4 szklanki (200 g)
  • Kapusta z pieczarkami – ~1100 g

Przygotowanie

  1. Drożdże przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę cukru oraz 30g wody. Wymieszaj i dodaj do mąki. Dodaj oliwę lub olej, sól i 200g wody. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do nienagrzanego piekarnika).
  2. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i powycinaj krążki.
  3. Na każdym krążku wyłóż farsz, zlep dokładnie i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wierzch posmaruj rozbitym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w 190C przez ok 20-22 min.

Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami świetnie sprawdzą się jako jedno z dań wigilijnych. Możesz je też przygotować jako danie imprezowe. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rozrobienie drożdży
Wymieszanie składników
Wyrobione ciasto
Rozwałkowane ciasto
Wycinanie krążków
Nakładanie farszu do pierogów

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00