Wskazówki
10 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): 130 kcal \ B-2 g \ T-6 g \ W-14 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 65 kcal \ B-1 g \ T-3 g \ W-7 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Kapusta biała – 1/2 główki (800 g)
- Marchew – 3 małe sztuki (120 g)
- Jabłko – 1 sztuka (150 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Oliwa – 3 łyżki (30 g)
- Koperek – 1 łyżka (4 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koper posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Polej oliwą i raz jeszcze wymieszaj.
Surówka z młodej kapusty to jeden z najprostszych dodatków do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i do ryby.