Surówka z młodej kapusty

5/5 - (Ocen: 1)
Surówka z młodej kapusty

Wskazówki

10 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): 130 kcal \ B-2 g \ T-6 g \ W-14 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g surówki: 65 kcal \ B-1 g \ T-3 g \ W-7 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Kapusta biała – 1/2 główki (800 g)
  • Marchew – 3 małe sztuki (120 g)
  • Jabłko – 1 sztuka (150 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • Oliwa – 3 łyżki (30 g)
  • Koperek – 1 łyżka (4 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koper posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Polej oliwą i raz jeszcze wymieszaj.

Surówka z młodej kapusty to jeden z najprostszych dodatków do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i do ryby.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00