Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 145 kcal \ B-2 g \ T-11 g \ W-9 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 59 kcal \ B-1 g \ T-4 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Pomidor – 2 sztuki (340 g)
- Sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
- Musztarda – 1/2 łyżeczki (5 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (5 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżeczka (8 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- Sałatę umyj i porwij na kawałki.
- Pomidory pokrój w ósemki, a następnie poprzekrajaj.
- W słoiczku wymieszaj musztardę, sok z cytryny, syrop z agawy (możesz wymienić na syrop klonowy lub miód) oraz oliwę, sól i pieprz. Porządnie wstrząśnij i skrop sałatkę.
Sałatka z sałaty rzymskiej i pomidorów z sosem cytrynowym świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest szybka w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczna. Pasuje zarówno do pieczonej ryby jak i do drobiu.