
Wskazówki
10 minut
10 łyżek
Wartość odżywcza 1 łyżki: 84 kcal \ B-2 g \ T-8 g \ W-1 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g pesto: 456 kcal \ B-11 g \ T-43 g \ W-7 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Suszone pomidory w oleju – 8 sztuk (80 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Bazylia, świeża – 1/2 garści
- Ser parmezan, tarty – 2 łyżki (20 g)
- Słonecznik, nasiona – 3 łyżki (30 g)
- Oliwa – 5 łyżek (50 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
Nasiona słonecznika podpraż na patelni. Suszone pomidory, czosnek, bazylię, ser, sól, pieprz, oliwę i nasiona słonecznika wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj na pesto.
Pesto z suszonych pomidorów nazywane przez niektórych „czerwone pesto” to alternatywa dla sklepowych gotowców. Przygotowując je z tego przepisu, dokładnie wiesz co jesz 🙂