Wskazówki
5 minut
15 łyżek (20 g)
Wartość odżywcza 1 łyżki sosu: 31 kcal \ B-1 g \ T-3 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g sosu: 144 kcal \ B-3 g \ T-12 g \ W-6 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
- Majonez – 2 łyżki (50 g)
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki (30 g)
- Cebula czerwona – 1/4 sztuki (50 g)
- Koperek – 1 łyżeczka (4 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki i koperek posiekaj.
- W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, cebulkę, ogórki, zieleninę. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj i schowaj do lodówki na godzinę (aby smaki się przegryzły).
Sos a’la tatarski to lekko odchudzona wersja popularnego sosu tatarskiego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do burgerów, pieczonych ziemniaków, mięsa lub ryb.