Sos a’la Tatarski

3.3/5 - (Ocen: 6)
Sos a'la tatarski

Wskazówki

5 minut
15 łyżek (20 g)
Wartość odżywcza 1 łyżki sosu: 31 kcal \ B-1 g \ T-3 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g sosu: 144 kcal \ B-3 g \ T-12 g \ W-6 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
  • Majonez – 2 łyżki (50 g)
  • Ogórek konserwowy – 3 sztuki (30 g)
  • Cebula czerwona – 1/4 sztuki (50 g)
  • Koperek – 1 łyżeczka (4 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.
  3. W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, cebulkę, ogórki, zieleninę. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj i schowaj do lodówki na godzinę (aby smaki się przegryzły).

Sos a’la tatarski to lekko odchudzona wersja popularnego sosu tatarskiego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do burgerów, pieczonych ziemniaków, mięsa lub ryb.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

3.3/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00