Sos a’la tatarski

3.3/5 - (3 votes)
Sos a'la tatarski

Wskazówki

5 minut
15 łyżek (20 g)
Wartość odżywcza 1 łyżki sosu: 31 kcal \ B-1 g \ T-3 g \ W-1 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
  • Majonez – 2 łyżki (50 g)
  • Ogórek konserwowy – 3 sztuki (30 g)
  • Cebula czerwona – 1/4 sztuki (50 g)
  • Koperek – 1 łyżeczka (4 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.
  3. W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, cebulkę, ogórki, zieleninę. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj i schowaj do lodówki na godzinę (aby smaki się przegryzły).

Sos a’la tatarski to lekko odchudzona wersja popularnego sosu tatarskiego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do burgerów, pieczonych ziemniaków, mięsa lub ryb.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 145tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

3.3/5 - (3 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00