Wskazówki
10 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji: 594 kcal \ B-34 g \ T-34 g \ W-35 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 131 kcal \ B-8 g \ T-7 g \ W-8 g \ BŁ-2 g
Składniki
- tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka (62 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- cebula – 1/4 sztuki (15 g)
- pomidor – 1 sztuka (150 g)
- szpinak, świeży – 2 garście (50 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- pieprz – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- ser mozzarella, tarty – 1 łyżka (15 g)
- łosoś wędzony na zimno – 1/3 opak. (30 g)
- ser feta – 1/5 opakowania (20 g)
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmaż. Dodaj pokrojonego na plastry pomidora oraz połowę szpinaku.
- Jaja roztrzep razem z pieprzem i solą. Wylej na patelnię z pomidorami i szpinakiem. Posyp częścią sera mozzarella.
- Placek tortilli ułóż na składnikach i dociśnij. Smaż chwilę, a gdy masa jajeczna będzie ścięta, obróć na drugą stronę (możesz sobie pomóc talerzem).
- Dorzuć pokrojonego łososia, ser feta oraz resztę szpinaku. Posyp serem.
- Złóż na pół i podgrzewaj jeszcze chwilę. Smacznego!
Śniadaniowa quesadilla z łososiem i szpinakiem to pomysł na pyszne,mocno sycące śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.