Wskazówki
20 minut
8 trójkątów
Wartość odżywcza 1 trójkąta: 120 kcal \ B-6 g \ T-7 g \ W-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cebula – 1 mała sztuka (60 g)
- czosnek – 2 ząbki (8 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- sól i pieprz – do smaku
- ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- tortilla pszenna mini* – 4 sztuki (120 g)
- ser cheddar – 4 garstki (40 g)
Przygotowanie
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), wymień na tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
- Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj świeży szpinak. Dopraw. Podgrzewaj, aż zmięknie. Dodaj ser feta.
- Gdy ser się roztopi, wyłóż na plackach tortilli. Posyp startym cheddarem. Złóż i podgrzewaj na suchej patelni z obu stron. Smacznego!
Przekąski z tortilli ze szpinakiem i serem feta pasują zarówno jako danie na kolację, śniadanie, do pracy, jak i przekąska imprezowa. Wbrew pozorom robi się je dość szybko i co najważniejsze: zawsze smakują!