Wskazówki
30 minut
5 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 349 kcal \ B-25 g \ T-10 g \ W-36 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Tortilla pełnoziarnista – 5 sztuk (310 g)
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (350 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki (1 g)
- Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki (1 g)
- Cebula suszona – 1 łyżeczka (4 g)
- Czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki (1 g)
- Oregano – 1/3 łyżeczki (1 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (7 g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (200 g)
- Kukurydza konserwowa – 1/2 szklanki (75 g)
- Ketchup – 2 łyżki (30 g)
- Papryczka jalapeno zielona – 1 łyżka (10 g)
- Ser mozzarella, tarty – 3 łyżki (50 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na kawałki i dopraw papryką słodką, ostrą, wędzoną, suszoną cebulą, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Jeśli masz w domu przyprawę do taco, możesz ją wykorzystać zamiast 🙂
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj doprawionego kurczaka i podsmażaj do momentu aż się zetnie.
- Dodaj pokrojoną czerwoną cebulę, a po chwili dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz odsączoną i przepłukaną kukurydzę. Smaż, aż warzywa zmiękną, a pod koniec dodaj 2 łyżki ketchupu. Wymieszaj.
- Farsz podziel na 5 części i wyłóż go na plackach tortill posypanych serem. Dołóż kawałki awokado i pokrojone papryczki jalapeno. Złóż na pół i zgrilluj na patelni grillowej.
Quesadilla z kurczakiem i papryką świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja, posiłek do pracy, bądź przekąska na spotkanie rodzinne lub ze znajomymi. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.