Taquitos z Kurczakiem i Papryką

4.5/5 - (Ocen: 6)
Taquitos z kurczakiem i papryką

Wskazówki

40 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 184 kcal \ B-12 g \ T-5 g \ W-22 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/4 łyżeczki
  • papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
  • ser cheddar, tarty – 3 garście (100 g)
  • szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
  • tortilla pszenna średnia* – 16 sztuk (640 g)

Przygotowanie

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), wymień na tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.

  1. Mięso ugotuj i przy pomocy widelców poszarp na małe kawałki. Dodaj przyprawy: paprykę słodką, ostrą, wędzoną, sól oraz pieprz.
  2. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, szczypiorek posiekaj a ser zetrzyj na tarce. Wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie dodaj posiekane jalapeno.
  3. Zetnij brzegi tortilli i na każdym kawałku ułóż farsz. Zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby przy pomocy wykałaczek i zepnij brzegi.
  4. Każdy kawałek posmaruj delikatnie oliwą.
  5. Piecz w 220C przez około 30 minut (do zrumienienia). W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę.
  6. Podawaj z ulubionym sosem.

Taquitos z kurczakiem i papryką to pomysł na pyszne i efektowne danie imprezowe. Robi się je dość szybko i jestem pewna, że każdemu zasmakują.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz