Wskazówki
40 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 184 kcal \ B-12 g \ T-5 g \ W-22 g \ BŁ-0 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- ser cheddar, tarty – 3 garście (100 g)
- szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
- tortilla pszenna średnia* – 16 sztuk (640 g)
Przygotowanie
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), wymień na tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
- Mięso ugotuj i przy pomocy widelców poszarp na małe kawałki. Dodaj przyprawy: paprykę słodką, ostrą, wędzoną, sól oraz pieprz.
- Paprykę pokrój w niewielką kostkę, szczypiorek posiekaj a ser zetrzyj na tarce. Wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie dodaj posiekane jalapeno.
- Zetnij brzegi tortilli i na każdym kawałku ułóż farsz. Zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby przy pomocy wykałaczek i zepnij brzegi.
- Każdy kawałek posmaruj delikatnie oliwą.
- Piecz w 220C przez około 30 minut (do zrumienienia). W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę.
- Podawaj z ulubionym sosem.
Taquitos z kurczakiem i papryką to pomysł na pyszne i efektowne danie imprezowe. Robi się je dość szybko i jestem pewna, że każdemu zasmakują.