Tarta na Spodzie z Tortilli

3.7/5 - (Ocen: 18)
Tarta na spodzie z tortilli

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 538 kcal \ B-43 g \ T-25 g \ W-33 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 152 kcal \ B-12 g \ T-7 g \ W-9 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • tortilla pełnoziarnista – 2 sztuki (124 g)
  • ser mozzarella, tarty – 4 łyżki (50 g)
  • ser cheddar, tarty – 2 łyżki (30 g)
  • szpinak, świeży – 2 garście (60 g)
  • tuńczyk w oleju – 1 opakowanie (120 g)
  • czerwona cebula – 1/4 sztuki (20 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
  • jajo – 3 sztuki (150 g)
  • oregano – 1/3 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.

Przygotowanie

  1. Na dnie naczynia ułóż placek tortilli i posyp częścią sera mozzarella oraz cheddarem, Przykryj kolejnym plackiem.
  2. Na tortilli ułóż szpinak, dorzuć pokrojoną cebulę, odsączonego tuńczyka. Wbi jajka, dorzuć poprzekrajane pomidory i całość posyp resztą serów.
  3. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Zapiekaj w 200 C przez około 20-25 minut (w zależności od tego czy wolisz jaja ścięte, czy na miękko).

Tarta na spodzie z tortilli to pomysł na szybkie śniadanie, obiad lub kolację. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i fantastycznie smakuje. Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 18)

Dodaj komentarz