Tarta na Spodzie z Tortilli

5/5 - (Ocen: 3)
Tarta na spodzie z tortilli

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 538 kcal \ B-43 g \ T-25 g \ W-33 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 152 kcal \ B-12 g \ T-7 g \ W-9 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • tortilla pełnoziarnista – 2 sztuki (124 g)
  • ser mozzarella, tarty – 4 łyżki (50 g)
  • ser cheddar, tarty – 2 łyżki (30 g)
  • szpinak, świeży – 2 garście (60 g)
  • tuńczyk w oleju – 1 opakowanie (120 g)
  • czerwona cebula – 1/4 sztuki (20 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
  • jajo – 3 sztuki (150 g)
  • oregano – 1/3 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.

Przygotowanie

  1. Na dnie naczynia ułóż placek tortilli i posyp częścią sera mozzarella oraz cheddarem, Przykryj kolejnym plackiem.
  2. Na tortilli ułóż szpinak, dorzuć pokrojoną cebulę, odsączonego tuńczyka. Wbi jajka, dorzuć poprzekrajane pomidory i całość posyp resztą serów.
  3. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Zapiekaj w 200 C przez około 20-25 minut (w zależności od tego czy wolisz jaja ścięte, czy na miękko).

Tarta na spodzie z tortilli to pomysł na szybkie śniadanie, obiad lub kolację. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i fantastycznie smakuje. Sprawdź koniecznie!

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00