Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 538 kcal \ B-43 g \ T-25 g \ W-33 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 152 kcal \ B-12 g \ T-7 g \ W-9 g \ BŁ-2 g
Składniki
- tortilla pełnoziarnista – 2 sztuki (124 g)
- ser mozzarella, tarty – 4 łyżki (50 g)
- ser cheddar, tarty – 2 łyżki (30 g)
- szpinak, świeży – 2 garście (60 g)
- tuńczyk w oleju – 1 opakowanie (120 g)
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (20 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (150 g)
- jajo – 3 sztuki (150 g)
- oregano – 1/3 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj tortillę pełnoziarnistą lub owsianą.
Przygotowanie
- Na dnie naczynia ułóż placek tortilli i posyp częścią sera mozzarella oraz cheddarem, Przykryj kolejnym plackiem.
- Na tortilli ułóż szpinak, dorzuć pokrojoną cebulę, odsączonego tuńczyka. Wbi jajka, dorzuć poprzekrajane pomidory i całość posyp resztą serów.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Zapiekaj w 200 C przez około 20-25 minut (w zależności od tego czy wolisz jaja ścięte, czy na miękko).
Tarta na spodzie z tortilli to pomysł na szybkie śniadanie, obiad lub kolację. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i fantastycznie smakuje. Sprawdź koniecznie!