Wskazówki
80 minut 1 forma
Wartość odżywcza całości:
3260 kcal \ B-134 g \ W-176 g \ T-220 g \ BŁ-32 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 150g
- Mąka orkiszowa razowa – 100g
- Masło – 120g
- Jajo – 1 sztuka
- Sól – 1 szczypta
- Por – 120g (1 kawałek)
- Czosnek – 10g (2 ząbki)
- Kurczak, filet z piersi – 200g
- Masło klarowane – 5g (1 łyżeczka)
- Szpinak – 200g
- Suszone pomidory – 35g (5 sztuk)
- Ser a’la feta – 100g
- Jajo – 2 sztuki
- Śmietana 30% – 200g
- Serek bieluch – 50g
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Curry – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
Masło posiekać, wrzucić do miski z mąką, dodać jajo i wyrobić ciasto. Formę do tarty posmarować lekko masłem, wylepić ją ciastem (można rozwałkować i wyłożyć, ale mi było wygodniej wylepiać po kawałku). Ponakłuwać widelcem i przełożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć pokrojoną pierś kurczaka. Doprawić papryką słodką, ostrą, curry, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony por. Podsmażyć. Dodać szpinak i mieszać przez moment (aż liście zwiędną). Dodać suszone pomidory oraz ser feta.
Przygotować sos: Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić pieprzem, odrobiną papryki i gałką muszkatołową. Dodać śmietanę i serek. Wymieszać.
Spód piec przez 30 minut w 190C. Wyjąć i wyłożyć farszem szpinakowym. Zalać sosem. Piec ok 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.