Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

4/5 - (Ocen: 24)
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Wskazówki

80 minut  1 forma
Wartość odżywcza całości:
3260 kcal \ B-134 g \ W-176 g \ T-220 g \ BŁ-32 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 150g
  • Mąka orkiszowa razowa – 100g
  • Masło – 120g
  • Jajo – 1 sztuka
  • Sól – 1 szczypta
  • Por – 120g (1 kawałek)
  • Czosnek – 10g (2 ząbki)
  • Kurczak, filet z piersi – 200g
  • Masło klarowane – 5g (1 łyżeczka)
  • Szpinak – 200g
  • Suszone pomidory – 35g (5 sztuk)
  • Ser a’la feta – 100g
  • Jajo – 2 sztuki
  • Śmietana 30% – 200g
  • Serek bieluch – 50g
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Curry – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/3 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

Masło posiekać, wrzucić do miski z mąką, dodać jajo i wyrobić ciasto. Formę do tarty posmarować lekko masłem, wylepić ją ciastem (można rozwałkować i wyłożyć, ale mi było wygodniej wylepiać po kawałku). Ponakłuwać widelcem i przełożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć pokrojoną pierś kurczaka. Doprawić papryką słodką, ostrą, curry, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony por. Podsmażyć. Dodać szpinak i mieszać przez moment (aż liście zwiędną). Dodać suszone pomidory oraz ser feta.
Przygotować sos: Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić pieprzem, odrobiną papryki i gałką muszkatołową. Dodać śmietanę i serek. Wymieszać.
Spód piec przez 30 minut w 190C. Wyjąć i wyłożyć farszem szpinakowym. Zalać sosem. Piec ok 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 24)

Dodaj komentarz