Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z biegietką: 471 kcal \ B-14 g \ T-35 g \ W-24 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez biegietki: 421 kcal \ B-12 g \ T-35 g \ W-15 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Pomidor malinowy – 3 sztuki (510 g)
- Ogórek zielony – 2 sztuki (360 g)
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Oliwki czarne – 2 łyżki (30 g)
- Oregano – 1/3 łyżeczki
- Pieprz – do smaku
- Ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- Oliwa – 4 łyżki (40 g)
Dodatki
- Bagietka – 50 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Pomidory pokrój w ćwiartki, ogórki w grubsze plastry, a cebulę w półplasterki. Dorzuć oliwki, dopraw pieprzem i oregano.
- Na wierzchu ułóż kawałki sera feta i polej oliwą. Podaj z pieczywem.
Sałatka grecka to cudowna, aromatyczną sałatkę, która dzięki świeżym i soczystym składnikom smakuje prawie każdemu. Do jej przygotowania warto wykorzystać sezonowe pomidory malinowe i ogórki.