Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 256 kcal \ B-8 g \ T-15 g \ W-20 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 39 kcal \ B-1 g \ T-2 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- pomidor malinowy – 6 sztuk (900 g)
- cebula – 2 sztuki (140 g)
- ogórek kiszony – 2 sztuki (100 g)
- śmietana 18% – 3/4 opakowania (150 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- szczypior – 2 łyżki (10 g)
Przygotowanie
- Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pokrój w ósemki.
- Cebulę pokrój w półtalarki, a ogórki w półplasterki. Szczypiorek posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj śmietanę, sól, świeżo mielony pieprz (dużo) i wymieszaj.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
Sałatka z pomidorami i śmietaną, to pyszny pomysł na sezonowe śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też jako dodatek do obiadu. To jeden z moich smaków dzieciństwa 🙂 Uwielbiałam, kiedy na dnie miski zbierał się pyszny sos śmietanowo-pomidorowy i mogłam go wyjadać przy pomocy świeżo upieczonego chleba.
Można jeszcze dodać mintaja wymoczonego ,pokrojonego , pycha ☺️
Nie wpadłabym na to 🙂 Kiedyś sprawdzę 🙂