Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 480 kcal \ B-17 g \ T-35 g \ W-23 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 107 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Składniki
- ciecierzyca – 1 opakowanie (200 g)
- oliwa – 3 łyżki (30 g)
- sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- czosnek granulowany – 1/4 łyżeczki
- pomidorki koktajlowe – 3 garście (300 g)
- awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- ogórek zielony – 1/3 sztuki (80 g)
- sałata rzymska – 1 sztuka (80 g)
- cebula czerwona – 1/4 sztuki (30 g)
- ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
Przygotowanie
- Sałatę rzymską podziel na mniejsze kawałki.
- Ciecierzycę odsącz i wypłukaj. Wymieszaj z solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą.
- Ser feta, awokado i ogórka pokrój na kawałki, pomidorki poprzekrajaj, cebulkę pokrój w piórka.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
Sałatka z ciecierzycą i pomidorami jest lekka i bardzo pożywna 🙂 Będzie idealnym posiłkiem do lunchboxa! Świetnie sprawdzi się jako śniadanie i kolacja.
Wygląda nieźle. I wszystkie składniki mam w kuchni 😊👍 a więc… 🥑🥬🥗 Wiem co jutro będę robić 😊
Ekstra! Koniecznie daj znać czy smakowała 🙂