Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:617 kcal \ B-24 g \ T-34 g \ W-47 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 135 kcal \ B-5 g \ T-7 g \ W-10 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (100 g)
- Por – 1 sztuka (140 g)
- Fasola czerwona konser. – 1 szklanka (150 g)
- Kukurydza konser. – 3/4 szklanki (130 g)
- Ananas, plastry w soku – 1 opak. (200 g)
- Ser żółty, tarty – 3 garście (100 g)
- Majonez – 2 łyżki (50 g)
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (40 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Papryka słodka – 1 szczypta
- Papryka wędzona – 1 szczypta
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
Przygotowanie
- Pora przekrój wzdłuż na pół i następnie raz jeszcze na pół. Pokrój drobno, następnie umieść na sitku i przelej wrzątkiem. Dzięki temu będzie bardziej delikatny.
- Kukurydzę, fasolę odsącz i przepłucz pod wodą. Wrzuć do miski z porem. Dodaj odcedzonego i pokrojonego na kawałki ananasa. W niektórych sklepach dostępny jest już pokrojony ananas.
- Paprykę pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Dodaj do reszty składników.
- Ser żółty (gouda lub cheddar) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do miski. Możesz go też pokroić w drobną kosteczkę, ale moim zdaniem taki starty jest lepszy.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, pieprzem, solą, papryką słodką i wędzoną. Razem z posiekaną natką pietruszki dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Fantastyczna w smaku sałatka meksykańska to pomysł na danie, które sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych i ze znajomymi. Możesz ją przygotować jako lunch do pracy. Świetnie komponuje się z podsmażonym lub wędzonym kurczakiem. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu 😉