
Wskazówki
1,5h + 25 minut
3 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 579 kcal \ B-20 g \ T-2 g \ W-120 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g bagietki: 201 kcal \ B-7 g \ T-1 g \ W-42 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka pszenna – 4 szklanki (500 g)
- Drożdże instant – 1 opakowanie (7 g)
- Sól – 1,5 łyżeczki (9 g)
- Woda, ciepła – 1 i 1/2 szklanki (350 g)
Przygotowanie
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj droższe, sól i wlej wodę – ma być lekko ciepła, ale nie gorąca! Wyrób przy pomocy dłoni lub robota /miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
- Kiedy ciasto wyrośnie, podziel na 3 części i uformuj wałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 230C. Wstaw do niego płaskie naczynie z ciepłą wodą (najlepiej żaroodporne).
- Bagietki ponacinaj i wstaw do piekarnika. Najlepiej poziom wyżej nad naczyniem. Piecz 15 minut, wyciągnij naczynie (tylko ostrożnie!) i piecz jeszcze 10 minut.
Domowe bagietki to fantastyczna alternatywa dla kupnego pieczywa. Nie dość, że świetnie smakują, to dodatkowo bardzo prosto i szybko się je przygotowuje. Spróbuj koniecznie!






Wyśmienite. Zrobiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850. Wyszły bardzo dobre. Zamiast na 3 części podzieliłam na 6. Następnym razem zrobię z tego ciasta mniejsze bułeczki. Polecam 🥰
o tak, bułeczki też będą ekstra! 🙂
Ja zrobiłam w formie bułeczek z nadzieniem ze szpinakiem i suszonymi pomidorami-rewelacja :-)
o mniam, brzmi pysznie! 🙂 Ściskamy 🙂