
Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 406 kcal \ B-32 g \ T-27 g \ W-9 g \ BŁ-3 g
Składniki
- sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
- pomidor – 2 sztuki (340 g)
- jajo – 4 sztuki (200 g)
- cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
- tuńczyk w oleju – 1 opakowanie (120 g)
Sos
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- musztarda francuska – 1 łyżeczka (10 g)
- musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
Jaja ugotuj. Sałatę porwij na kawałki i ułóż na talerzach. Pomidory pokrój w ćwiartki i ułóż na sałacie. Dodaj pokrojone jajka, cebulę oraz odsączonego tuńczyka. Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, oliwę, musztardę i pieprz. Polej po sałatce.
Sałatka z jajem i tuńczykiem to uproszczona wersja sałatki nicejskiej. Wszystkie składniki świetnie się uzupełniają. Sprawdzi się jako śniadanie, kolacja lub nawet posiłek do pracy (o ile nie pracujesz z ludźmi 😛 ).