Sałatka z Jajem i Tuńczykiem

4.5/5 - (Ocen: 6)
Sałatka z jajem i tuńczykiem

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 406 kcal \ B-32 g \ T-27 g \ W-9 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
  • pomidor – 2 sztuki (340 g)
  • jajo – 4 sztuki (200 g)
  • cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
  • tuńczyk w oleju – 1 opakowanie (120 g)

Sos

  • sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • musztarda francuska – 1 łyżeczka (10 g)
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

Jaja ugotuj. Sałatę porwij na kawałki i ułóż na talerzach. Pomidory pokrój w ćwiartki i ułóż na sałacie. Dodaj pokrojone jajka, cebulę oraz odsączonego tuńczyka. Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, oliwę, musztardę i pieprz. Polej po sałatce.

Sałatka z jajem i tuńczykiem to uproszczona wersja sałatki nicejskiej. Wszystkie składniki świetnie się uzupełniają. Sprawdzi się jako śniadanie, kolacja lub nawet posiłek do pracy (o ile nie pracujesz z ludźmi 😛 ).

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz