Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

W garnku zagotować domowy bulion (warzywny lub mięsny). Dodać rożyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać do garnka z kalafiorem i ziemniakami.

Krem z brokuła miniatura

Krem z brokuła

Cebulę i czosnek kroimy drobno. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pora pokrojonego w plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka. Brokuła dzielimy na różyczki, dodajemy do reszty składników, zalewamy domowym bulionem i gotujemy.

Zupa szczawiowa miniatura

Zupa szczawiowa

Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem.

Zupa botwinka z ziemniakami

Zupa botwinka z ziemniakami

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę a następnie dodać plasterki boczku lub ulubionej kiełbaski (u nas była to kiełbasa z dzika). Ugotowane ziemniaki odlać, utłuc razem z cebulką i kiełbaską.

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Włoszczyznę dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cebulą gotujemy przez 30 minut. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki.

Pyszna zupa krem z białych warzyw

Pyszna zupa krem z białych warzyw

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka, pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz różyczki kalafiora.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00