
Wskazówki
60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 258 kcal \ B-8 g \ T-16 g \ W-31 g \ BŁ-11 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 39 kcal \ B-1 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Składniki
- dynia hokkaido – 1 sztuka (1200 g)
- pomidor – 4 sztuki (500 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- cebula – 1 sztuka (105 g)
- czosnek – 3 ząbki (15 g)
- kurkuma – 1 łyżeczka (3 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- bulion domowy – 3 szklanki (720 g)
- mleko kokosowe – 1/2 szklanki (100 g)
- sól – 1/2 łyżeczki
- pieprz – 1 szczypta
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
- Dynię (najlepiej hokkaido) oczyść (nie trzeba jej obierać), pokrój na kawałki, wyłóż na blachę piekarnika.
- Pomidory umyj, przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym (rozcięciem do góry). Jeśli masz szypułki to zostaw 2-3 sztuki (mają niesamowity aromat). Dorzuć czosnek i skrop oliwą.
- Dynię i pomidory piecz około 40-50 minut w 180C. Po wyjęciu z piekarnika pomidory obierz ze skórki.
- Cebulę pokrój drobno.
- W garnku rozpuść masło (albo oliwę), zeszklij cebulę, wrzuć przyprawy i chwilę przesmażaj. Dodaj warzywa (pomidory razem z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym i szypułkami jeśli masz).
- Wlej bulion (domowy rosół), mleko kokosowe (używam Real Thai). Gotuj chwilę, dokładnie zmiksuj, a następnie ponownie zagotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Podawaj z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.
Krem z dyni i pomidorów to niesamowicie pyszna i aromatyczna zupa. Świetnie sprawdzi się jako obiad lub lekka kolacja. To danie, które koniecznie musisz spróbować!
Wiem co dzisiaj zjem 🙂
😉
Wygląda pięknie!
Smakuje również 😉
Robiłam ją w zeszłym tygodniu. Zapisałam w ulubionych, bo jest pyszna!
Cieszę się 😉
Zrobiłam dzisiaj, ale pyszna ! Kiedyś nie lubiłam kremu z dyni, ale ten przepis jest zupełnie inny od tamtego co mi nie smakował. Ten krem jest wyśmienity ❤
Jak miło to czytać 🙂 Bardzo się cieszę! 🙂