Print Friendly, PDF & Email

Krem z dyni i pomidorów

Wskazówki

1 godzina  4 porcje
1 porcja to: 246 kcal \ B-7 g \ W-26 g \ T-13 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Dynia hokkaido – 1200 g (1 sztuka)
  • Pomidor – 500 g (4 sztuki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Kurkuma – 3 g (1 łyżeczka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać), pokroić na kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika. Pomidory umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczniu żaroodpornym (rozcięciem do góry). Jeśli mamy szypułki to zostawiamy 2-3 sztuki (mają niesamowity aromat). Dynię i pomidory piec około 40-50 minut w 180C. Po wyjęciu z piekarnika pomidory obrać ze skórki. Cebulę i czosnek pokroić drobno. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), zeszklić cebulę i czosnek, wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać warzywa (pomidory razem z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym i szypułkami jeśli mamy). Wlać bulion, mleko kokosowe (używam Real Thai). Gotować chwilę, dokładnie zmiksować, a następnie ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaEwaMariaHelena Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa

Wiem co dzisiaj zjem 🙂

Maria
Gość
Maria

Wygląda pięknie!

Helena
Gość
Helena

Robiłam ją w zeszłym tygodniu. Zapisałam w ulubionych, bo jest pyszna!

Item added to cart.
0 items - 0,00