Wskazówki
1 godzina 4 porcje
1 porcja to: 246 kcal \ B-7 g \ W-26 g \ T-13 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Dynia hokkaido – 1200 g (1 sztuka)
- Pomidor – 500 g (4 sztuki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Kurkuma – 3 g (1 łyżeczka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
- Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać), pokroić na kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika. Pomidory umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczniu żaroodpornym (rozcięciem do góry). Jeśli mamy szypułki to zostawiamy 2-3 sztuki (mają niesamowity aromat). Dynię i pomidory piec około 40-50 minut w 180C. Po wyjęciu z piekarnika pomidory obrać ze skórki. Cebulę i czosnek pokroić drobno. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), zeszklić cebulę i czosnek, wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać warzywa (pomidory razem z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym i szypułkami jeśli mamy). Wlać bulion, mleko kokosowe (używam Real Thai). Gotować chwilę, dokładnie zmiksować, a następnie ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.
Robiłam ją w zeszłym tygodniu. Zapisałam w ulubionych, bo jest pyszna!
Cieszę się 😉
Wygląda pięknie!
Smakuje również 😉
Wiem co dzisiaj zjem 🙂
😉