Krem z dyni i pomidorów

4.5/5 - (Ocen: 11)
Krem z dyni i pomidorów

Wskazówki

60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 258 kcal \ B-8 g \ T-16 g \ W-31 g \ BŁ-11 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 39 kcal \ B-1 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • dynia hokkaido – 1 sztuka (1200 g)
  • pomidor – 4 sztuki (500 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • cebula – 1 sztuka (105 g)
  • czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • kurkuma – 1 łyżeczka (3 g)
  • masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • bulion domowy – 3 szklanki (720 g)
  • mleko kokosowe – 1/2 szklanki (100 g)
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • pieprz – 1 szczypta
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Dynię (najlepiej hokkaido) oczyść (nie trzeba jej obierać), pokrój na kawałki, wyłóż na blachę piekarnika.
  2. Pomidory umyj, przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym (rozcięciem do góry). Jeśli masz szypułki to zostaw 2-3 sztuki (mają niesamowity aromat). Dorzuć czosnek i skrop oliwą.
  3. Dynię i pomidory piecz około 40-50 minut w 180C. Po wyjęciu z piekarnika pomidory obierz ze skórki.
  4. Cebulę pokrój drobno.
  5. W garnku rozpuść masło (albo oliwę), zeszklij cebulę, wrzuć przyprawy i chwilę przesmażaj. Dodaj warzywa (pomidory razem z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym i szypułkami jeśli masz).
  6. Wlej bulion (domowy rosół), mleko kokosowe (używam Real Thai). Gotuj chwilę, dokładnie zmiksuj, a następnie ponownie zagotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  7. Podawaj z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.

Krem z dyni i pomidorów to niesamowicie pyszna i aromatyczna zupa. Świetnie sprawdzi się jako obiad lub lekka kolacja. To danie, które koniecznie musisz spróbować!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 11)

8 komentarzy do “Krem z dyni i pomidorów”

  1. Zrobiłam dzisiaj, ale pyszna ! Kiedyś nie lubiłam kremu z dyni, ale ten przepis jest zupełnie inny od tamtego co mi nie smakował. Ten krem jest wyśmienity ❤

    Odpowiedz

Dodaj komentarz