Krem z dyni i pomidorów

Krem z dyni i pomidorów

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
246 kcal \ B-7 g \ W-26 g \ T-13 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Dynia hokkaido – 1200 g (1 sztuka)
  • Pomidor – 500 g (4 sztuki)
  • Oliwa – 10g (1 łyżka)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Kurkuma – 3 g (1 łyżeczka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Bulion domowy720 g (3 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Dynię (najlepiej hokkaido) oczyść (nie trzeba jej obierać), pokrój na kawałki, wyłóż na blachę piekarnika.
  2. Pomidory umyj, przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym (rozcięciem do góry). Jeśli masz szypułki to zostaw 2-3 sztuki (mają niesamowity aromat). Dorzuć czosnek i skrop oliwą.
  3. Dynię i pomidory piecz około 40-50 minut w 180C. Po wyjęciu z piekarnika pomidory obierz ze skórki.
  4. Cebulę pokrój drobno.
  5. W garnku rozpuść masło (albo oliwę), zeszklij cebulę, wrzuć przyprawy i chwilę przesmażaj. Dodaj warzywa (pomidory razem z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym i szypułkami jeśli masz).
  6. Wlej bulion (domowy rosół), mleko kokosowe (używam Real Thai). Gotuj chwilę, dokładnie zmiksuj, a następnie ponownie zagotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  7. Podawaj z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.

Krem z dyni i pomidorów to niesamowicie pyszna i aromatyczna zupa. Świetnie sprawdzi się jako obiad lub lekka kolacja. To danie, które koniecznie musisz spróbować!

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
2 lat temu

Robiłam ją w zeszłym tygodniu. Zapisałam w ulubionych, bo jest pyszna!

Maria
Maria
2 lat temu

Wygląda pięknie!

Ewa
Ewa
3 lat temu

Wiem co dzisiaj zjem 🙂

Izabela
Izabela
18 dni temu

Zrobiłam dzisiaj, ale pyszna ! Kiedyś nie lubiłam kremu z dyni, ale ten przepis jest zupełnie inny od tamtego co mi nie smakował. Ten krem jest wyśmienity ❤

Item added to cart.
0 items - 0,00