
Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
196 kcal \ B-10 g \ W-23 g \ T-12 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Por – 140 g (1 sztuka)
- Brokuły – 500 g (1 duża sztuka)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Cebulę i czosnek kroimy drobno. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pora pokrojonego w plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka. Brokuła dzielimy na różyczki, dodajemy do reszty składników, zalewamy domowym bulionem i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i gałką muszkatołową. W razie potrzeby doprawić do smaku.