Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Włoszczyznę dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cebulą gotujemy przez 30 minut. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki.

Pyszna zupa krem z białych warzyw

Pyszna zupa krem z białych warzyw

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka, pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz różyczki kalafiora.

Zupa krem porowo-ziemniaczana miniatura

Zupa krem porowo-ziemniaczana

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę i pora pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz i dusić przez 2 minuty. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (im mniejsza tym lepiej). Dodać do cebuli i pora. Smażyć razem przez 2 minuty.

Pikantna zupa krem z kukurydzyd miniatura

Pikantna zupa krem z kukurydzy

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna (odłożyć 2 łyżki). W garnku rozpuścić masło i poddusić imbir, chilli, czosnek i pastę curry. Dodać ziarna kukurydzy. Smażyć około 3 minut. Dodać przyprawy. Dolać domowy bulion (lub wywar z warzyw) i zagotować.

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 2h, a najlepiej całą noc. Kroimy je drobno. Mrożoną mieszankę rozmrażamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości.

Rozgrzewający krem z dyni

Rozgrzewający krem z dyni

Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.