Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
473 kcal \ B-11 g \ W-52 g \ T-26 g \ BŁ-9 g
Składniki
- Bulion domowy – 1000 g (4 szklanki)
- Botwinka – 280 g (1 pęczek)
- Ziemniaki – 500 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
- Boczek wędzony – 40 g (4 plastry)
- Koperek – 16 g (2 łyżki)
- Ocet jabłkowy – 6 g (1 łyżka)
- Śmietana 30% – 40 g (4 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę a następnie dodać plasterki boczku lub ulubionej kiełbaski (u nas była to kiełbasa z dzika). Ugotowane ziemniaki odlać, utłuc razem z cebulką i kiełbaską. Buraczki obrać i pokroić na plasterki, łodyżki odciąć od listków i pokroić, liście posiekać. Domowy bulion jarzynowy zagotować. Dodać pokrojone buraczki, pieprz, sól. Gotować ok 10 min. Dodać łodyżki, gotować 2-3 minuty, dodać listki – gotować jeszcze 3 minuty. Dodać drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku pieprzem, solą, zakwasić octem lub sokiem z cytryny i dodać śmietankę (lub mleko kokosowe). Podawać z tłuczonymi ziemniakami.