Krem z dyni z pomarańczą

Oceń
Krem z dyni z pomarańczą

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
225 kcal \ B-5 g \ W-22 g \ T-13 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Dynia hokkaido – 1200 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
  • Pomarańcza, sok – 100 g (1/2 szklanki)
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Kurkuma – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać), pokroić na kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika i piec około 30 minut w 180C. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać starty na tarce imbir, czosnek. Dodać kawałki upieczonej dyni, wlać bulion, mleko kokosowe (używam Real Thai) i sok wyciśnięty z pomarańczy (koniecznie sok, a nie samą pomarańczę, bo zupa będzie gorzka). Gotować chwilę, dokładnie zmiksować, a następnie ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz