Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
225 kcal \ B-5 g \ W-22 g \ T-13 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Dynia hokkaido – 1200 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
- Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
- Pomarańcza, sok – 100 g (1/2 szklanki)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Kurkuma – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać), pokroić na kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika i piec około 30 minut w 180C. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać starty na tarce imbir, czosnek. Dodać kawałki upieczonej dyni, wlać bulion, mleko kokosowe (używam Real Thai) i sok wyciśnięty z pomarańczy (koniecznie sok, a nie samą pomarańczę, bo zupa będzie gorzka). Gotować chwilę, dokładnie zmiksować, a następnie ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami, grzankami lub z kleksem z mleka kokosowego.