Print Friendly, PDF & Email

Krem z kalafiora

Wskazówki

20 minut  4 porcje
1 porcja to: 279 kcal \ B-9 g \ W-30 g \ T-16 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Bulion domowy – 1200 g (5 szklanek)
  • Kalafior – 1000 g (1 główka)
  • Ziemniaki – 300 g (4 średnie sztuki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Śmietana 30% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

W garnku zagotować domowy bulion (warzywny lub mięsny). Dodać rożyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać do garnka z kalafiorem i ziemniakami. Zmiksować. Śmietankę zahartować (w szklance wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki gorącego wywaru), dodać do zupy. Wlać resztę śmietany. Całość doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00