Krem z kalafiora

Oceń
Krem z kalafiora

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
279 kcal \ B-9 g \ W-30 g \ T-16 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Bulion domowy – 1200 g (5 szklanek)
  • Kalafior – 1000 g (1 główka)
  • Ziemniaki – 300 g (4 średnie sztuki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Śmietana 30% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

W garnku zagotować domowy bulion (warzywny lub mięsny). Dodać rożyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać do garnka z kalafiorem i ziemniakami. Zmiksować. Śmietankę zahartować (w szklance wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki gorącego wywaru), dodać do zupy. Wlać resztę śmietany. Całość doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz