Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
279 kcal \ B-9 g \ W-30 g \ T-16 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Bulion domowy – 1200 g (5 szklanek)
  • Kalafior – 1000 g (1 główka)
  • Ziemniaki – 300 g (4 średnie sztuki)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Śmietana 30% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

W garnku zagotować domowy bulion (warzywny lub mięsny). Dodać rożyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać do garnka z kalafiorem i ziemniakami. Zmiksować. Śmietankę zahartować (w szklance wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki gorącego wywaru), dodać do zupy. Wlać resztę śmietany. Całość doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00