Wskazówki
20 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
279 kcal \ B-9 g \ W-30 g \ T-16 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Bulion domowy – 1200 g (5 szklanek)
- Kalafior – 1000 g (1 główka)
- Ziemniaki – 300 g (4 średnie sztuki)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Śmietana 30% – 120 g (1/2 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
W garnku zagotować domowy bulion (warzywny lub mięsny). Dodać rożyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać do garnka z kalafiorem i ziemniakami. Zmiksować. Śmietankę zahartować (w szklance wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki gorącego wywaru), dodać do zupy. Wlać resztę śmietany. Całość doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.