Print Friendly, PDF & Email

Zupa szczawiowa

Wskazówki

30 minut  2 porcje
1 porcja to: 455 kcal \ B-13 g \ W-24 g \ T-36 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
  • Marchew – 45 g (1 sztuka)
  • Korzeń pietruszki – 40 g (1/2 sztuki)
  • Szczaw – 210 g (3 garści)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Śmietana 30% – 100 g (1/2 szklanki)
  • Śmietana 12% – 30 g (3 łyżki)
  • Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
  • Boczek wędzony – 20 g (2 plastry)
  • Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajami. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Na patelni przesmażyć pokrojony boczek, podsmażyć cebulkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaBaetaEwelina Sobczak Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Baeta
Gość
Baeta

Pyszna domowa zupka! Uwielbiam taką!

Ewelina Sobczak
Gość
Ewelina Sobczak

Robiłam wczoraj! Tak smacznej jeszcze nie jadłam.

Item added to cart.
0 items - 0,00