Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
455 kcal \ B-13 g \ W-24 g \ T-36 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
- Marchew – 45 g (1 sztuka)
- Korzeń pietruszki – 40 g (1/2 sztuki)
- Szczaw – 210 g (3 garści)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Śmietana 30% – 100 g (1/2 szklanki)
- Śmietana 12% – 30 g (3 łyżki)
- Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
- Boczek wędzony – 20 g (2 plastry)
- Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajami. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Na patelni przesmażyć pokrojony boczek, podsmażyć cebulkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.
Pyszna domowa zupka! Uwielbiam taką!
😉
Robiłam wczoraj! Tak smacznej jeszcze nie jadłam.
Super 😉