Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
455 kcal \ B-13 g \ W-24 g \ T-36 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Bulion domowy – 720 g (3 szklanki)
  • Marchew – 45 g (1 sztuka)
  • Korzeń pietruszki – 40 g (1/2 sztuki)
  • Szczaw – 210 g (3 garści)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Śmietana 30% – 100 g (1/2 szklanki)
  • Śmietana 12% – 30 g (3 łyżki)
  • Ziemniaki – 150 g (2 średnie sztuki)
  • Boczek wędzony – 20 g (2 plastry)
  • Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Szczaw dokładnie przebrać, umyć, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić szczaw i chwilę poddusić. Dodać do domowego rosołu. Ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki (z rosołu) zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami zupy) i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajami. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Na patelni przesmażyć pokrojony boczek, podsmażyć cebulkę. Jaja ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina Sobczak
Ewelina Sobczak
3 lat temu

Robiłam wczoraj! Tak smacznej jeszcze nie jadłam.

Baeta
Baeta
3 lat temu

Pyszna domowa zupka! Uwielbiam taką!

Item added to cart.
0 items - 0,00