Wątróbka Pieczona z Jabłkami i Śliwką

5/5 - (Ocen: 3)
Wątróbka pieczona z jabłkami i śliwką

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 630 kcal \ B-44 g \ T-19 g \ W-66 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 86 kcal \ B-6 g \ T-3 g \ W-9 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • wątróbka drobiowa – 8 sztuk (400 g)
  • masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • jabłko – 1 sztuka (180 g)
  • śliwki – 6 sztuk (330 g)
  • ziemniaki – 5 sztuk (425 g)

Przygotowanie

  1. Wątróbkę (koniecznie z dobrego źródła) dokładnie umyj, oczyść i pokrój na mniejsze części.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć wątróbkę. Smaż przez chwilę (do zarumienienia). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulkę pokrój w półtalarki, jabłka w płatki, śliwki oraz ziemniaki na ćwiartki (powinny być niewielkie) i dorzuć do wątróbki.
  4. Dodaj majeranek oraz pieprz, wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego na 180C. Piecz 25 minut, posól do smaku i piecz jeszcze 5 minut.

Wątróbka pieczona z jabłkami i śliwką to smaczne, jesienne danie 🙂 Jeśli lubisz podroby, to spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz