Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 630 kcal \ B-44 g \ T-19 g \ W-66 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 86 kcal \ B-6 g \ T-3 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- wątróbka drobiowa – 8 sztuk (400 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- jabłko – 1 sztuka (180 g)
- śliwki – 6 sztuk (330 g)
- ziemniaki – 5 sztuk (425 g)
Przygotowanie
- Wątróbkę (koniecznie z dobrego źródła) dokładnie umyj, oczyść i pokrój na mniejsze części.
- Na patelni rozgrzej masło i dorzuć wątróbkę. Smaż przez chwilę (do zarumienienia). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cebulkę pokrój w półtalarki, jabłka w płatki, śliwki oraz ziemniaki na ćwiartki (powinny być niewielkie) i dorzuć do wątróbki.
- Dodaj majeranek oraz pieprz, wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego na 180C. Piecz 25 minut, posól do smaku i piecz jeszcze 5 minut.
Wątróbka pieczona z jabłkami i śliwką to smaczne, jesienne danie 🙂 Jeśli lubisz podroby, to spróbuj koniecznie!