Pyszne, chrupiące pieczone ziemniaczki

4,6/5 - (Liczba ocen: 31)
Pyszne, chrupiące pieczone ziemniaczki

Wskazówki

60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 270 kcal \ B-5 g \ W-45 g \ T-7 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Ziemniaki – ok. 1 kilograma
  • Olej – 1/5 szklanki (30 g)
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka (12 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki odbierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez ok 5-7 minut. Najlepiej zagotuj wodę w garnku, dodaj ząbek czosnki i dorzuć ziemniaki.
  2. W kubeczku wymieszaj olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawy. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż na blachę, wymieszaj z zawartością kubeczka.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w 220C przez 35-40 minut.

Chrupiące pieczone ziemniaczki to znakomity dodatek do mięsa! Możesz je podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu a’la tatarskiego. Jestem pewna, że zrobisz je nie raz 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,6/5 - (Liczba ocen: 31)

2 komentarze do “Pyszne, chrupiące pieczone ziemniaczki”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00