Wskazówki
60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 280 kcal \ B-5 g \ T-8 g \ W-46 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g ziemniaków: 107 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-17 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ziemniaki – ok. 1 kilograma
- Olej – 1/5 szklanki (30 g)
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka (12 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki odbierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez ok 5-7 minut. Najlepiej zagotuj wodę w garnku, dodaj ząbek czosnki i dorzuć ziemniaki.
- W kubeczku wymieszaj olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawy. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż na blachę, wymieszaj z zawartością kubeczka.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w 220C przez 35-40 minut.
Chrupiące pieczone ziemniaczki to znakomity dodatek do mięsa! Możesz je podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu a’la tatarskiego. Jestem pewna, że zrobisz je nie raz 🙂
Te ziemniaczki to absolutny hit! Są przepyszne!
Wspaniałe wyszły. Dziękuję!
Czy pieczone ziemniaki nie mają wysokiego ig?
Mają, ale jeśli podamy je w towarzystwie białka – mięso, ryba, jaja itp., oraz warzyw – np. surówka, to obniża się ładunek glikemiczny całego posiłku
Na jaki program ustawic piekarnik
Góra – dół to taki standard 🙂 Jeśli używałabym innego programu z pewnością bym o tym napisała 🙂