Pyszne, chrupiące pieczone ziemniaczki

Pyszne, chrupiące pieczone ziemniaczki

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
270 kcal \ B-5 g \ W-45 g \ T-7 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Ziemniaki – ok 1 kilograma
  • Olej – 30g (1/5 szklanki)
  • Mąka ziemniaczana – 12g (1 łyżeczka)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki odbierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez ok 5-7 minut. Najlepiej zagotuj wodę w garnku, dodaj ząbek czosnki i dorzuć ziemniaki.
  2. W kubeczku wymieszaj olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawy. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż na blachę, wymieszaj z zawartością kubeczka.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w 220C przez 35-40 minut.

Chrupiące pieczone ziemniaczki to znakomity dodatek do mięsa! Możesz je podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu a’la tatarskiego. Jestem pewna, że zrobisz je nie raz 🙂

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00