Pyszne, Chrupiące Pieczone Ziemniaczki

4.1/5 - (Ocen: 82)
Pyszne, chrupiące pieczone ziemniaczki

Wskazówki

60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 280 kcal \ B-5 g \ T-8 g \ W-46 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g ziemniaków: 107 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-17 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ziemniaki – ok. 1 kilograma
  • Olej – 1/5 szklanki (30 g)
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka (12 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki odbierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez ok 5-7 minut. Najlepiej zagotuj wodę w garnku, dodaj ząbek czosnki i dorzuć ziemniaki.
  2. W kubeczku wymieszaj olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawy. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż na blachę, wymieszaj z zawartością kubeczka.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w 220C przez 35-40 minut.

Chrupiące pieczone ziemniaczki to znakomity dodatek do mięsa! Możesz je podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu a’la tatarskiego. Jestem pewna, że zrobisz je nie raz 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 82)

6 komentarzy do “Pyszne, Chrupiące Pieczone Ziemniaczki”

Dodaj komentarz