Wskazówki
60 minut 4 porcje
Składniki
- Pałki z kurczaka – 3-4 sztuki
- Udka z kurczaka – 3-4 sztuki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
- Oliwa lub olej – 2 łyżki
Ryż: - Ryż basmati – 200g
- Cebula – 1 średnia sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Curry – 1 płaska łyżeczka
- Papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
- Sól – płaska łyżeczka
- Rosół – 240ml
- Woda – 220 ml
Przygotowanie
Mięso doprawić (dodatkowo lekko posolić), dodać tłuszcz i dokładnie natrzeć. Odstawić. Na maśle klarowanym podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać suchy ryż, curry, paprykę, szczyptę pieprzu i sól. Wymieszać dokładnie. Dodać rosół i wodę. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu poukładać kurczaka. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Piec w 200C (opcja góra – dół) przez 30 min. Zdjąć folię i piec 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.