Wskazówki
30 minut
4 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki: 582 kcal \ B-32 g \ T-21 g \ W-65 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Bułki do domowych fastfoodów – 4 sztuki
- Polędwica z dorsza – 4 sztuki (400 g)
- Mąka pszenna – 2 łyżki (24 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Bułka tarta – 3/4 szklanki (80 g)
- Olej – 2 łyżki (20 g)
- Sos a’la tatarski – 8 łyżek (160 g)
Dodatki
- Pomidor – 2 plastry (40 g)
- Sałata – 1 liść (5 g)
- Ogórek konserwowy – 2 plastry (4 g)
Przygotowanie
- Rybę dokładnie umyj, podziel na mniejsze kawałki (możesz je przekroić wzdłuż), dopraw solą i pieprzem, a następnie opanieruj: najpierw obtocz w mące, następnie w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmaż.
- Przygotuj sos a’la tatarski.
- Bułki (polecam z tego przepisu) przekrój i obie części posmaruj sosem. Wyłóż sałatę, podsmażoną rybę i dodatki.
Fish burger to kawałek soczystej ryby zamknięty w burgerowej bułce. Podany w towarzystwie sosu a’la tatarskiego i warzyw sprawdzi się jako pyszny obiad lub kolacja.
Jakim sposobem pszenne pieczywo ma być dobre dla IO? Większość przepisów niestety jest niezgodnych z dietą. A szkoda, bo blog mógłby być fajny.
Przy założeniu,że takiego Fishburgera potraktujemy jako posiłek rekreacyjny – czyli pojawi się w diecie raz na jakiś czas, nie powinien zaszkodzić. Tym bardziej, że nie jemy tu samej białej bułki, a całość – kawałek ryby (białko), warzywa (trochę błonnika) i sos (białko i tłuszcz). Czyli ładunek glikemiczny dania nie będzie bardzo wysoki. Z resztą, jeżeli ktoś bardzo chce, bułkę pszenną może wymienić na pełnoziarnistą.