Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 464 kcal \ B-31 g \ T-19 g \ W-41 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 148 kcal \ B-10 g \ T-6 g \ W-13 g \ BŁ-1 g
Składniki
- makaron orzo – 1 szklanka (200 g)
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (300 g)
- oregano – 1/2 łyżeczki
- pieprz – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- brokuły – 1/2 sztuki (250 g)
- suszone pomidory – 5 sztuk (50 g)
- bulion domowy – 2 szklanki (300 g)
- serek mascarpone – 3 łyżki (70 g)
- ser mozzarella, tarty – 3 łyżki (36 g)
Przygotowanie
- Na oliwie podsmaż pokrojonego kurczaka. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Odłóż na talerz.
- Na tą samą patelnię wlej oliwę, podsmaż cebulę, brokuły, suszone pomidory. Dodaj suchy makaron orzo, dolej bulion. Gotuj pod przykryciem ok 10 minut.
- Dorzuć kurczaka, a następnie dodaj mascarpone i mozzarellę. Podgrzewaj jeszcze chwilę i podawaj.
Makaron orzo z kurczakiem i brokułami to szybkie danie jednogarnkowe. Sprawdzi się w dni, kiedy masz niewiele czasu na przygotowanie smacznego i sycącego posiłku. Brokuły możesz wymienić na szparagi. Danie będzie jeszcze smaczniejsze.