Wskazówki
25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 517 kcal \ B-30 g \ T-20 g \ W-51 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g tagliatelle: 137 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-13 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Makaron tagliatelle świeży* – 1 opak. (250 g)
- Kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Suszone pomidory w oleju – 4 plastry (60 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Śmietana 30% – 1/2 opakowania (100 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Pierś kurczaka pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i curry. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
- Kiedy kurczak się zetnie, dorzuć opłukany szpinak. Dopraw gałką muszkatołową. Dodaj suszone pomidorki, poprzekrajane pomidorki koktajlowe i dolej mleczko kokosowe lub śmietankę 30%. Zagotuj, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe.
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami to pomysł na szybkie i pyszne danie! Wersja z mleczkiem kokosowym nadaje się dla osób na diecie bez mleka i bez laktozy 🙂
Przepyszne dziś zrobiłem. Gorąco polecam
Miło to czytać 🙂
pychotka, polecam każdemu to danie ☺️
Cieszę się, że smakuje 🙂