Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

5/5 - (Liczba ocen: 4)
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Wskazówki

25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 527 kcal \ B-31 g \ T-20 g \ W-52 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Makaron tagliatelle świeży – 1 opakowanie (250 g)
  • Kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
  • Cebula – 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju – 4 plastry (60 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • Curry – 1/2 łyżeczki
  • Śmietana 30% – 1/2 opakowania (100 g)

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i curry. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Kiedy kurczak się zetnie, dorzuć opłukany szpinak. Dopraw gałką muszkatołową. Dodaj suszone pomidorki, poprzekrajane pomidorki koktajlowe i dolej mleczko kokosowe lub śmietankę 30%. Zagotuj, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe.

Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami to pomysł na szybkie i pyszne danie! Wersja z mleczkiem kokosowym nadaje się dla osób na diecie bez mleka i bez laktozy 🙂

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność, makaron wymień na pełnoziarnisty.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 4)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00