Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:229 kcal \ B-21 g \ T-8 g \ W-15 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 74 kcal \ B-7 g \ T-3 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
- Przyprawa do gyrosa – 1 łyżka (8 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Ketchup pikatny – 2 łyżki (30 g)
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Ogórek konserwowy – 5 sztuk (50 g)
- Kukurydza konserwowa – 3/4 szklanki (130 g)
- Por – 1 sztuka (100 g)
- Jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
- Majonez – 1 łyżka (25 g)
- Kapusta pekińska – 1/2 sztuki (350 g)
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Przesmaż. Ułóż na dnie miski i polej ketchupem.
- Kolejno kładź pokrojoną cebulę (w piórka lub kostkę), ogórki, kukurydzę, pora.
- Z jogurtu i majonezu przygotuj sos. Możesz dodać trochę czosnku (polecam). Wyłóż na pora, a następnie dorzuć pokrojoną kapustę pekińską. I tyle 😁
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Sałatka gyros to taki imprezowy klasyk. Nie może jej zabraknąć na stole podczas sylwestra lub spotkań w gronie najbliższych. Robi się szybko, pięknie wygląda i zawsze świetnie smakuje 🙂