Sałatka Gyros

5/5 - (Liczba ocen: 2)
Sałatka gyros

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 230 kcal \ B-21 g \ T-8 g \ W-15 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
  • Przyprawa do gyrosa – 1 łyżka (8 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Ketchup pikatny – 2 łyżki (30 g)
  • Czerwona cebula – 1/2 sztuki (60 g)
  • Ogórek konserwowy – 5 sztuk (50 g)
  • Kukurydza konserwowa – 3/4 szklanki (130 g)
  • Por – 1 sztuka (100 g)
  • Jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
  • Majonez – 1 łyżka (25 g)
  • Kapusta pekińska – 1/2 sztuki (350 g)

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Przesmaż. Ułóż na dnie miski i polej ketchupem.
  2. Kolejno kładź pokrojoną cebulę (w piórka lub kostkę), ogórki, kukurydzę, pora.
  3. Z jogurtu i majonezu przygotuj sos. Możesz dodać trochę czosnku (polecam). Wyłóż na pora, a następnie dorzuć pokrojoną kapustę pekińską. I tyle 😁
  4. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Sałatka gyros to taki imprezowy klasyk. Nie może jej zabraknąć na stole podczas sylwestra lub spotkań w gronie najbliższych. Robi się szybko, pięknie wygląda i zawsze świetnie smakuje 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 2)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00