Sałatka Warstwowa z Kurczakiem i Sosem Ketchupowym

3.5/5 - (Ocen: 25)
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem ketchupowym

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 487 kcal \ B-42 g \ T-23 g \ W-26 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 86 kcal \ B-7 g \ T-4 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • przyprawa do gyrosa – 2 łyżeczki (8 g)
  • cebula czerwona – 1/2 sztuki (60 g)
  • ogórek konserwowy – 2 sztuki (120 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • kukurydza konserwowa – 3 łyżki (60 g)
  • majonez – 1 łyżka (30 g)
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
  • ketchup pikatny – 3 łyżki (40 g)
  • sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
  • słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie

 
  1. Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Na dnie miski ułóż kurczaka, dodaj pokrojoną cebulkę i ogórki konserwowe, pomidorki przekrojone na pół, odsączoną kukurydzę.
  3. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, majonez i ketchup. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wylej na składniki. Dorzuć pokrojoną sałatę rzymską.

Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem ketchupowym nie tylko świetnie wygląda, ale też fantastycznie smakuje. Sprawdzi się jako kolacja, posiłek do pracy lub danie imprezowe.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.5/5 - (Ocen: 25)

Dodaj komentarz