Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 487 kcal \ B-42 g \ T-23 g \ W-26 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 86 kcal \ B-7 g \ T-4 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- przyprawa do gyrosa – 2 łyżeczki (8 g)
- cebula czerwona – 1/2 sztuki (60 g)
- ogórek konserwowy – 2 sztuki (120 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- kukurydza konserwowa – 3 łyżki (60 g)
- majonez – 1 łyżka (30 g)
- jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
- ketchup pikatny – 3 łyżki (40 g)
- sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
- słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Na dnie miski ułóż kurczaka, dodaj pokrojoną cebulkę i ogórki konserwowe, pomidorki przekrojone na pół, odsączoną kukurydzę.
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, majonez i ketchup. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wylej na składniki. Dorzuć pokrojoną sałatę rzymską.
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem ketchupowym nie tylko świetnie wygląda, ale też fantastycznie smakuje. Sprawdzi się jako kolacja, posiłek do pracy lub danie imprezowe.