Sałatka Cezar z Pomidorami i Boczkiem

3.3/5 - (Ocen: 11)
Sałatka Cezar z pomidorami i boczkiem

Wskazówki

25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 569 kcal \ B-35 g \ T-39 g \ W-19 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 143 kcal \ B-9 g \ T-10 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • papryka słodka – 1/3 łyżeczki
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • boczek wędzony – 2 plastry (30 g)
  • sałata rzymska – 1 sztuka (180 g)
  • pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • ser grana padano, tarty – 4 łyżki (40 g)
  • bułka pszenna – 1/2 sztuki (40 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 1 łyżka (25 g)
  • majonez – 2 łyżki (50 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)

Przygotowanie

  1. Plastry boczku ułóż na patelni i podgrzewaj na niewielkiej mocy, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupiący. Zdejmij z patelni i odłóż na ręcznik papierowy.
  2. Kurczaka przekrój wzdłuż, dopraw papryką, solą, pieprzem i przełóż na patelnię na której podgrzewany był boczek (dodaj łyżeczkę oliwy). Smaż z obu stron, najlepiej pod przykryciem. Gdy mięso będzie już gotowe, odłóż je na bok.
  3. Sałatę rzymską pokrój lub porwij na kawałki, pomidorki poprzekrajaj.
  4. Bułkę pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię po mięsie (wcześniej dodaj łyżeczkę oliwy). Podsmażaj kilka minut na niewielkiej mocy, aż grzanki staną się chrupiące. Dopraw solą i posyp natką pietruszki.
  5. Składniki na sos zmiksuj dokładnie. Część sosu wymieszaj z sałatą i przełóż na talerze. Dodaj pomidorki, pokrojone mięso, pokruszony boczek, grzanki. Całość polej resztą sosu i posyp startym serem.

Sałatka Cezar z pomidorami i boczkiem to delikatnie zmodyfikowana wariacja klasycznej sałatki Cezar. Jest doskonałą propozycją do lunchboxa lub kolację, a także świetnie sprawdzi się podczas większych spotkań.

Oceń przepis

3.3/5 - (Ocen: 11)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00