Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 569 kcal \ B-35 g \ T-39 g \ W-19 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 143 kcal \ B-9 g \ T-10 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- papryka słodka – 1/3 łyżeczki
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- boczek wędzony – 2 plastry (30 g)
- sałata rzymska – 1 sztuka (180 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- ser grana padano, tarty – 4 łyżki (40 g)
- bułka pszenna – 1/2 sztuki (40 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka
- jogurt naturalny – 1 łyżka (25 g)
- majonez – 2 łyżki (50 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- musztarda dijon – 1 łyżeczka (10 g)
Przygotowanie
- Plastry boczku ułóż na patelni i podgrzewaj na niewielkiej mocy, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupiący. Zdejmij z patelni i odłóż na ręcznik papierowy.
- Kurczaka przekrój wzdłuż, dopraw papryką, solą, pieprzem i przełóż na patelnię na której podgrzewany był boczek (dodaj łyżeczkę oliwy). Smaż z obu stron, najlepiej pod przykryciem. Gdy mięso będzie już gotowe, odłóż je na bok.
- Sałatę rzymską pokrój lub porwij na kawałki, pomidorki poprzekrajaj.
- Bułkę pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię po mięsie (wcześniej dodaj łyżeczkę oliwy). Podsmażaj kilka minut na niewielkiej mocy, aż grzanki staną się chrupiące. Dopraw solą i posyp natką pietruszki.
- Składniki na sos zmiksuj dokładnie. Część sosu wymieszaj z sałatą i przełóż na talerze. Dodaj pomidorki, pokrojone mięso, pokruszony boczek, grzanki. Całość polej resztą sosu i posyp startym serem.
Sałatka Cezar z pomidorami i boczkiem to delikatnie zmodyfikowana wariacja klasycznej sałatki Cezar. Jest doskonałą propozycją do lunchboxa lub kolację, a także świetnie sprawdzi się podczas większych spotkań.