Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 539 kcal \ B-32 g \ T-34 g \ W-25 g \ BŁ-10 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (150 g)
- Sałata lodowa – 6 plastrów (240 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Ogórek zielony – 1 sztuka (180 g)
- Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (60 g)
- Fasola czerwona konserwowa – 4 łyżki (80 g)
- Papryczka jalapeno – 1 łyżka (15 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak. (68 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Kurczaka dopraw ulubionymi przyprawami, np. papryką słodką, ostrą i curry a następnie podsmaż na patelni lub zgrilluj.
- Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, pomidorki poprzekrajaj, ogórka pokrój w plastry, awokado, ser sałatkowy i cebulę w kostkę. Kukurydzę i fasolę przepłukaj pod bieżącą wodą i odsącz.
- Wszystkie składniki ułóż na talerzach, skrop oliwą i posyp nasionami słonecznika podprażonymi na patelni.
Sałatka z kurczakiem fetą i warzywami świetnie sprawdzi się jako śniadanie, zimny obiad bądź kolacja. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy.