Makaron z Indykiem, Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami

4/5 - (Ocen: 22)
Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 525 kcal \ B-43 g \ W-60 g \ T-12 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Mięso z piersi indyka bez skóry – 300 g
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Szpinak świeży – 100 g
  • Makaron* – 150 g
  • Suszone pomidory w oliwie – 6 plastrów
  • Gałka muszkatołowa, mielona – 1 szczypta
  • Pesto z bazylii – 1 łyżka
  • Oliwa – 1 łyżka

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente. Indyka pokrój na kawałki, dopraw papryką, solą, pieprzem i podsmaż.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gdy mięso lekko się zrumieni, dodaj pesto i opłukany szpinak. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Gotowe

Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na pyszny lunch do pracy, obiad lub kolację. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Indyka możesz wymienić na mięso z piersi kurczaka.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 22)

Dodaj komentarz