
Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 525 kcal \ B-43 g \ W-60 g \ T-12 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Mięso z piersi indyka bez skóry – 300 g
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Szpinak świeży – 100 g
- Makaron* – 150 g
- Suszone pomidory w oliwie – 6 plastrów
- Gałka muszkatołowa, mielona – 1 szczypta
- Pesto z bazylii – 1 łyżka
- Oliwa – 1 łyżka
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Makaron ugotuj al dente. Indyka pokrój na kawałki, dopraw papryką, solą, pieprzem i podsmaż.
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy mięso lekko się zrumieni, dodaj pesto i opłukany szpinak. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Gotowe
Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na pyszny lunch do pracy, obiad lub kolację. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Indyka możesz wymienić na mięso z piersi kurczaka.