Wskazówki
25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:532 kcal \ B-40 g \ T-18 g \ W-51 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (60 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Świeża bazylia – 1 garść
- Mascarpone – 1/3 opakowania (80 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2,5 garści (250 g)
- Makaron pappardelle świeży* – 1 op. (250 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Podsmaż na maśle klarowanym.
- Do cebuli i czosnku dorzuć kurczaka i smaż tak długo, aż białko się zetnie.
- Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smaż jakieś 3 minuty a następnie dodaj posiekane liście bazylii oraz mascarpone. Wymieszaj dokładnie. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Przełóż na talerze i przystrój listkami bazylii.
Pappardelle z kurczakiem i pomidorami w kremowym sosie to danie ekspresowe i bardzo pyszne. Zamiast mascarpone możesz użyć śmietankę 30%.