Wskazówki
15 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 469 kcal \ B-26 g \ T-16 g \ W-52 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 136 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
- Czosnek – 2 ząbki (5 g)
- Cebula – 1/2 sztuki (80 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Suszone pomidory z czos. – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Łosoś wędzony na gorąco – 1 opak. (125 g)
- Jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak. (68 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Makaron pappardelle świeży* – 1 opak (250 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, pomidorkami z czosnkiem niedźwiedzim i duś tak długo, aż liście „zwiędną”.
- Szpinak zsuń na bok patelni, dodaj podzielonego na cząstki łososia oraz poprzekrajane pomidorki. Smaż przez chwilę a następnie dodaj jogurt /śmietanę /śmietanę wegańską. Opcjonalnie możesz dodać ser sałatkowy a’la feta. Smaż jeszcze 3-4 minuty.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a następnie dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj, posyp natką pietruszki i podawaj.
Makaron z wędzonym łososiem to danie tak samo szybkie, jak i smaczne 🙂 Wystarczy kilka minut, by cieszyć się jego smakiem.