
Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 523 kcal \ B-35 g \ T-22 g \ W-46 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 179 kcal \ B-12 g \ T-7 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- makaron pełnoziarnisty – 3 szklanki (240 g)
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka (10 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- szparagi – 1 garść (250 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- suszone pomidory – 8 sztuk (80 g)
- śmietanka 30% – 2/3 opakowania (140 g)
- woda z gotowania makaronu
- ser grana padano, tarty – 2 łyżki (20 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), użyj makaronu pełnoziarnistego.
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na kawałki.
- Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końce i pokrój na 1 cm kawałki. Główki zostaw w całości.
- Na patelni rozgrzej część masła klarowanego i wrzuć mięso. Dodaj przyprawy i podsmażaj do momentu, aż mięso się zetnie. Przełóż na talerz.
- Na tą samą patelnię dodaj resztę masła, wlej oliwę i wrzuć pokrojone szparagi. Smaż przez chwilę, dorzuć pokrojone suszone pomidory i czosnek. Smaż przez moment.
- Dodaj kurczaka oraz śmietankę 30%, a po chwili dodaj ugotowany makaron oraz wodę z gotowania makaronu. Zagotuj.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki i serem..
Makaron z kurczakiem i szparagami to pomysł na szybki, pyszny, sezonowy obiad. Zrobisz go w 20 minut! To danie Cię zachwyci 🙂