Pappardelle z Kurczakiem i Szpinakiem

4/5 - (Ocen: 40)
Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

Wskazówki

20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 531 kcal \ B-27 g \ T-24 g \ W-50 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 168 kcal \ B-9 g \ T-8 g \ W-16 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • cebula – 1 sztuka (90 g)
  • czosnek – 2 ząbki (8 g)
  • szpinak, świeży – 2/3 opakowania (200 g)
  • suszone pomidory w oleju – 6 plastrów (42 g)
  • śmietanka 30% – 2/3 kubeczka (150 g)
  • makaron pappardelle świeży – 1 opak.(250 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • curry – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), użyj makaronu pełnoziarnistego.

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką słodką, ostrą i curry. Chwilę podsmażaj, a następnie wrzuć dokładnie opłukany szpinak. Duś, aż lekko zwiędnie.
  2. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Zalej śmietanką (możesz użyć 12%, ale smak będzie już trochę inny). W razie potrzeby jeszcze dopraw.
  4. Dodaj ugotowany makaron (swój kupuję w Lidlu) i wymieszaj dokładnie. Smacznego 😃

Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem to kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Spróbuj koniecznie! Nie pożałujesz 🙂

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 40)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00