Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 531 kcal \ B-27 g \ T-24 g \ W-50 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 168 kcal \ B-9 g \ T-8 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- cebula – 1 sztuka (90 g)
- czosnek – 2 ząbki (8 g)
- szpinak, świeży – 2/3 opakowania (200 g)
- suszone pomidory w oleju – 6 plastrów (42 g)
- śmietanka 30% – 2/3 kubeczka (150 g)
- makaron pappardelle świeży – 1 opak.(250 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- curry – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), użyj makaronu pełnoziarnistego.
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką słodką, ostrą i curry. Chwilę podsmażaj, a następnie wrzuć dokładnie opłukany szpinak. Duś, aż lekko zwiędnie.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zalej śmietanką (możesz użyć 12%, ale smak będzie już trochę inny). W razie potrzeby jeszcze dopraw.
- Dodaj ugotowany makaron (swój kupuję w Lidlu) i wymieszaj dokładnie. Smacznego 😃
Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem to kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Spróbuj koniecznie! Nie pożałujesz 🙂