Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

Wskazówki

25 minut  3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
652 kcal \ B-40 g \ T-30 g \ W-55 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Makaron tagliatelle świeży – 250 g (1 opakowanie)
  • Kurczak, filet z piersi – 400 g (2 sztuki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula – 60 g (1/2 sztuki)
  • Kurki, grzyby – 300 g (5 garści)
  • Śmietanka 30% – 200 g (1 kubeczek)
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść. Większe sztuki pokrój na kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej połowę masła klarowanego, zeszklij cebulę i wrzuć kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut i odłóż na talerz.
  3. Na tę samą patelnię dodaj resztę masła i kurczaka pokrojonego w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż, aż mięso przestanie być surowe.
  4. Dodaj kurki i wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj śmietankę 30%, posiekaną natkę pietruszki i zagotuj. Jeśli będzie taka potrzeba, to dopraw do smaku.
  6. Podawaj z ugotowanym makaronem tagliatelle.

Taki makaron z kurkami i kurczakiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe i kolacja. Myślę, że zasmakuje każdemu fanowi kurek 🙂

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00