Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

4.1/5 - (Ocen: 69)
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem

Wskazówki

25 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:648 kcal \ B-40 g \ T-30 g \ W-54 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 157 kcal \ B-10 g \ T-7 g \ W-13 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Makaron tagliatelle świeży* – 1 opak. (250 g)
  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Cebula – 1/2 sztuki (60 g)
  • Kurki, grzyby – 5 garści (300 g)
  • Śmietanka 30% – 1 kubeczek (200 g)
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść. Większe sztuki pokrój na kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej połowę masła klarowanego, zeszklij cebulę i wrzuć kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut i odłóż na talerz.
  3. Na tę samą patelnię dodaj resztę masła i kurczaka pokrojonego w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż, aż mięso przestanie być surowe.
  4. Dodaj kurki i wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj śmietankę 30%, posiekaną natkę pietruszki i zagotuj. Jeśli będzie taka potrzeba, to dopraw do smaku.
  6. Podawaj z ugotowanym makaronem tagliatelle.

Taki makaron z kurkami i kurczakiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe i kolacja. Myślę, że zasmakuje każdemu fanowi kurek 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 69)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00