Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 582 kcal \ B-26 g \ T-19 g \ W-77 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 159 kcal \ B-7 g \ T-5 g \ W-21 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Makaron ryżowy 5 mm – 3/4 opak. (150 g)
- Łosoś, filet – 1 sztuka (200 g)
- Sos sojowy – 3 łyżki (30 g)
- Ocet ryżowy – 1 łyżka (6 g)
- Płatki chilli – 1 szczypta
- Syrop klonowy – 1 łyżka (12 g)
- Olej sezamowy – 1 łyżka (6 g)
- Imbir, świeży – 1 kawałek (10 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Cebula dymka – 1 sztuka (20 g)
- Papryka czerwona – 1 sztuka (230 g)
- Szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
- Sezam, nasiona – 1/2 łyżeczki (3 g)
- Limonka – 1/2 sztuki (50 g)
Przygotowanie
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Łososia oczyść, usuń skórę i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj sos sojowy, ocet ryżowy,syrop klonowy (lub miód) i chili.
- Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Podsmaż starty czosnek i imbir. Dodaj paprykę i smaż przez chwilę. Dodaj łososia. Obsmażaj przez 3 minuty, a następnie dodaj makaron. Dodaj posiekany szczypior i sezam.
- Podawaj z cząstkami limonki.
Makaron ryżowy z łososiem w azjatyckim stylu przygotujesz już w kilka minut 🙂 Jeżeli nie przepadasz za rybami, łososia możesz wymienić na kurczaka. Wydłuż delikatnie czas przygotowania 😉