Pyszny omlet biszkoptowy z owocami

Pyszny omlet biszkoptowy z owocami

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy erytrol (ksylitol lub inne słodzidło). Dodajemy żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą). Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej masy.

Jogurt z granolą i owocami

Jogurt z granolą i owocami

Jogurt wymieszać z miodem, domowym ekstraktem waniliowym (można pominąć) oraz nasionami chia. Odstawić do lodówki na dwie godziny (a najlepiej na całą noc). Na spodzie słoiczka/ szklanki ułożyć warstwami: domową granolę, jogurt, owoce itd. Można dodatkowo przystroić listkami mięty.

Omlet wytrawny

Omlet wytrawny

Cebulę i czosnek pokroić drobno. Szpinak opłukać dokładnie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dorzucić czosnek. Dodać szpinak i dusić chwilę. Doprawić porządnie pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Buraczane naleśniki z serkiem i łososiem

Buraczane naleśniki z serkiem i łososiem

Jaja zmiksować z sokiem z buraka (wycisnęłam w wyciskarce do soków), mlekiem kokosowym rozcieńczonym z wodą (można użyć zwykłe mleko lub inne roślinne). Dodać mąkę (można dodać inną, jaglana jest lekko gorzkawa), rozpuszczone masło (lub inny tłuszcz) i szczyptę soli.

Placuszki bananowo-szpinakowe

Placuszki bananowo-szpinakowe

Szpinak opłukać i wrzucić do pojemnika blendera. Dodać banana i zblendować. Dorzucić jajka, erytrol, szczyptę soli, domowy ekstrakt waniliowy (można pominąć), mleko kokosowe i ponownie zblendować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować.

Shakshouka (szakszuka)

Shakshouka (szakszuka)

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli.