Shakshouka (szakszuka)

5/5 - (Ocen: 1)
Shakshouka (szakszuka)

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
345 kcal \ B-21 g \ W-21 g \ T-21 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Papryka czerwona – 140 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
  • Oregano – 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Przyprawa chili – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – kilka listków

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut). Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżą bazylią.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Shakshouka (szakszuka)”

Dodaj komentarz