Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
345 kcal \ B-21 g \ W-21 g \ T-21 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Papryka czerwona – 140 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Przyprawa chili – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować do momentu aż białka się zetną (albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut). Przed podaniem posypać natką pietruszki albo świeżą bazylią.
Jedno z moich ulubionych śniadań, dodaję jeszcze kiełbaskę 😉
😉
A ja podobny przepis znalazłam w staropolskiej kuchni. Tylko bez papryki i chili. W każdym wydaniu smaczne.:))
Dokładnie 😉