Wskazówki
40 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
323 kcal \ B-15 g \ W-31 g \ T-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mleko kokosowe – 50 g (1/4 szklanki)
- Woda – 30 g (1 porcja)
- Sok z buraka – 50 g (1 porcja)
- Mąka jaglana – 150 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Szpinak – 100 g (1/2 opakowania)
- Łosoś wędzony – 100 g (1 porcja)
- Serek philadelphia – 80 g (4 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Z przepisu powstają 4 naleśniki.
Jaja zmiksować z sokiem z buraka (wycisnęłam w wyciskarce do soków), mlekiem kokosowym rozcieńczonym z wodą (można użyć zwykłe mleko lub inne roślinne). Dodać mąkę (można dodać inną, jaglana jest lekko gorzkawa), rozpuszczone masło (lub inny tłuszcz) i szczyptę soli. Zmiksować raz jeszcze i odstawić na 15-20 minut. Smażyć na patelni lekko posmarowanej tłuszczem. Usmażone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć łososia, liście szpinaku i zawinąć w rolki.
Piękne są! Czy mogę dać mąkę pszenną?
Tak, w tej samej ilości 🙂