Wskazówki
15 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
241 kcal \ B-14 g \ W-23 g \ T-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka ryżowa – 24 g (2 łyżki)
- Olej kokosowy – 2 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy erytrol (ksylitol lub inne słodzidło). Dodajemy żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą). Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego (można wymienić na masło klarowane lub zwykłe). Wlewamy masę jajeczną i smażymy z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie była to czekośliwka (przepis po kliknięciu), nektarynka, borówki, maliny i puder z erytrolu.