Pyszny omlet biszkoptowy z owocami

4.5/5 - (Ocen: 2)
Pyszny omlet biszkoptowy z owocami

Wskazówki

15 minut  1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
241 kcal \ B-14 g \ W-23 g \ T-12 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Mąka ryżowa – 24 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 2 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy erytrol (ksylitol lub inne słodzidło). Dodajemy żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą). Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego (można wymienić na masło klarowane lub zwykłe). Wlewamy masę jajeczną i smażymy z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie była to czekośliwka (przepis po kliknięciu), nektarynka, borówki, maliny i puder z erytrolu.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz