Sałatka z brokułem, fasolą konserwową i jajkami

Sałatka z brokułem, fasolą konserwową i jajkami

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać z koperkiem, szczyptą soli i pieprzem. Słonecznik delikatnie podprażyć na patelni. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, fasolę odsączyć i przeppłukać.

Siekane kotleciki z brokuła i kurczaka

Siekane kotleciki z brokuła i kurczaka

Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałeczki. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, do zeszklenia.

Shakshouka (szakszuka) z serem feta

Shakshouka (szakszuka) z serem feta

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli. Podgrzewać kilka minut.

Jogurt z figami, musem z malin i granolą

Jogurt z figami, musem z malin i granolą

Maliny wrzucić do garnuszka, dolać odrobinę wody i syrop klonowy. Dusić kilka minut. Jogurt wymieszać z miodem, domowym ekstraktem waniliowym (można pominąć). Na spodzie słoiczka/ szklanki ułożyć warstwami: jogurt, domową granolę, chia, mus z malin, figi. Można dodatkowo przystroić listkami mięty.

Placuszki bananowe z malinami

Placuszki bananowe z malinami

Jajka rozbić, dodać banana, erytrol, szczyptę soli. Zblendować. Dodać mąkę, mleko kokosowe, proszek do pieczenia. Zmiksować. Maliny poprzekrajać, dodać do masy i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni lekko przetartej olejem kokosowym.