Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
257 kcal \ B-18 g \ W-7 g \ T-18 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Jajo kurze – 250 g (5 sztuk)
- Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
- Szpinak – 75 g (3 garści)
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Suszone pomidory z czosnkiem – 2 szczypty
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Cebulę i czosnek pokroić drobno. Szpinak opłukać dokładnie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dorzucić czosnek. Dodać szpinak i dusić chwilę. Doprawić porządnie pieprzem, solą i gałką muszkatołową. W misce dokładnie rozbić jaja, doprawić solą i pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. Masę jajeczną wylać na szpinak i smażyć do ścięcia. Przełożyć na talerz. Omlet podawać z warzywami (u mnie były to pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, awokado).
Uwaga: Przepis jest na 2 porcje (duży omlet dzieliłam na 2 części, ale w razie czego można usmażyć dwa mniejsze 🙂 ).
Wyliczona kaloryczność odnosi się do 1 porcji.
Wygląda smacznie, ale nie mogę jeść cebuli. Mogę z niej zrezygnować?
Tak, bez problemu 🙂