
Wskazówki
20 minut + 0,5h
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 377 kcal \ B-15 g \ T-16 g \ W-40 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 86 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-2 g
Składniki
- ziemniak – 8 sztuk (500 g)
- rzodkiewka – 5 sztuk (75 g)
- ogórek konserwowy – 3 sztuki (90 g)
- szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
- groszek zielony – 1 szklanka (120 g)
- cebula czerwona – 1/3 sztuki (30 g)
- koperek – 2 łyżki (8 g)
- ser feta – 1 opakowanie (100 g)
- jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
- majonez – 1 łyżka (25 g)
- musztarda francuska – 1 łyżeczka (15 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do przestudzenia.
- Szparagi i groszek obgotuj (max 3 minuty).
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, majonez, musztardę, czosnek, koperek, sól i pieprz.
- Ziemniaki, rzodkiewki, ogórki, cebulę i ser feta pokrój na kawałki, przełóż do miski i polej sosem. Wymieszaj dokładnie i podawaj po schłodzeniu.
Sałatka ziemniaczana ze szparagami, groszkiem i serem feta nadaje się na lekki obiad, kolację lub dodatek do mięsa – smażonego bądź z grilla. Jest sycąca i pożywna. Spróbuj koniecznie! Dzięki temu, że po schłodzeniu w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, nadaje się również dla osób z insulinoopornością.