Sałatka Ziemniaczana ze Szparagami, Groszkiem i Serem Feta

5/5 - (Ocen: 2)
Sałatka ziemniaczana ze szparagami, groszkiem i serem feta

Wskazówki

20 minut + 0,5h
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 377 kcal \ B-15 g \ T-16 g \ W-40 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 86 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-9 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • ziemniak – 8 sztuk (500 g)
  • rzodkiewka – 5 sztuk (75 g)
  • ogórek konserwowy – 3 sztuki (90 g)
  • szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
  • groszek zielony – 1 szklanka (120 g)
  • cebula czerwona – 1/3 sztuki (30 g)
  • koperek – 2 łyżki (8 g)
  • ser feta – 1 opakowanie (100 g)
  • jogurt naturalny – 1/2 opakowania (90 g)
  • majonez – 1 łyżka (25 g)
  • musztarda francuska – 1 łyżeczka (15 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do przestudzenia.
  2. Szparagi i groszek obgotuj (max 3 minuty).
  3. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, majonez, musztardę, czosnek, koperek, sól i pieprz.
  4. Ziemniaki, rzodkiewki, ogórki, cebulę i ser feta pokrój na kawałki, przełóż do miski i polej sosem. Wymieszaj dokładnie i podawaj po schłodzeniu.

Sałatka ziemniaczana ze szparagami, groszkiem i serem feta nadaje się na lekki obiad, kolację lub dodatek do mięsa – smażonego bądź z grilla. Jest sycąca i pożywna. Spróbuj koniecznie! Dzięki temu, że po schłodzeniu w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, nadaje się również dla osób z insulinoopornością.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz