Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 524 kcal \ B-35 g \ T-31 g \ W-26 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 166 kcal \ B-11 g \ T-10 g \ W-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- seler konserwowy – 1/2 opakowania (85 g)
- ananas, plastry w soku – 4 plastry (120 g)
- kukurydza konser. – 1/2 małej puszki (80 g)
- ser cheddar – 2 garście (50 g)
- majonez – 1 łyżka (30 g)
- jogurt naturalny – 1 łyżka (20 g)
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- słonecznik, nasiona – 1 garść (30 g)
Przygotowanie
- Mięso pokrój, dopraw i podsmaż na oliwie. Odstaw do przestudzenia.
- Seler, ananasa i kukurydzę odsącz. Ananasa pokrój na kawałki, ser zetrzyj na tarce. Słonecznik podpraż na patelni. Wszystkie przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.
Sałatka z selerem konserwowym, ananasem i kurczakiem to pyszna propozycja dla osób, które lubią połączenie słodko-kwaśnych smaków. Nadaje się jako sałatka imprezowa, na kolację lub do lunchboxa.